İMPLANT TEDAVİSİ

İmplant Nedir?


Halk arasında çakma diş diye tabir edilen implant nedir?

Son dönemlerde Türkiye’de oldukça fazla gündeme gelen implantlar, en basit haliyle yapay dişler olarak adlandırılabilir. Çene kemiğine yerleştirilen ve diş kökü görevi üstlenen bu yapılar, uygulandığı bölgeye göre değişen iyileşme süreleri sonucunda kemiğe kaynaşmaktadır ve bu periyodun sonunda protez aşamasına geçilmektedir. Şu anda insan kemiğine en uyumlu materyal olan titanyumdan üretilmektedir. Saf titanyum yumuşak bir materyal olduğu için % 90 – 99,5 oranında titanyum içeriğinde yapılardır. Doku dostu olan implantlar % 98 – 99 oranında kaynaşma başarısı göstererek oldukça başarılı uygulamalardır.

 2000’li yılların başlarına kadar kemik içinde hazırlanan yuvaya çakılarak uygulanmasından dolayı ” Çakmak ” tabiri kullanılmış ancak şu anda oldukça farklı bir uygulama söz konusudur ve kesinlikle korkutucu bir şekilde uygulanmamaktadır.

 

İmplantlar ne zamandan beri kullanılıyor?

Aslında oldukça uzun zamandır diyebiliriz. 1960’lı yılların ortalarında keşfedilen bu yapılar, özellikle 90’larda hızlı bir ivme kazanmıştır. Türkiye’de 2000 yılından sonra ivme kazanan uygulamalar şu günlerde oldukça geniş bir kitleye hitap etmektedir.

 

Uygulaması zor olan bir prosedür mü?

 Aslında bu soruyu daha aydınlatıcı bilgi yansıtılması adına şu şekilde cevaplandırmak gerekir: amaç çene kemiğine implantın sağlıklı bir şekilde yerleştirilmesi. Burada önemli bazı faktörler ön plana çıkıyor; özellikle implant yerleştirilecek bölgedeki dişin çekim zamanı ve o bölgedeki kemik kalitesi. Diş uzun seneler önce çekildiyse doğal olarak o bölgede bir kemik erimesi meydana gelecektir ve dolayısıyla implantların sağlıklı yerleşimi güçleşecektir. Özellikle üst ve alt çenenin arka bölgelerinde bu durum ileri cerrahi işlemi gereksinimi doğurabilir.

En ideal implant yerleştirme dönemi diş çekildikten sonra 3. ayın sonudur ancak ön bölgede diş çekimini takiben meydana gelen kemik erimesini ve yumuşak doku adaptasyonunu kaybetmemek için diş çekilir çekilmez implant uygulanan durumlar söz konusu olmaktadır.

İmplantların her kemiğe göre dizayn edilmiş değişik boy ve çapları mevcuttur. Uygulanacak sahadaki kemik, işlemden önce dikkatli bir planlama yaparak analiz edilir ve yerleştirilecek implantlar ve protezler belirlenir.

İmplantasyon prosedürü diş çekiminde kullanılan uyuşturma metotlarının aynısı ile gerçekleştirilir.  Diş çekiminde farklı olarak hasta operasyon için çok dikkatli bir şekilde hazırlanır. Özellikle sterilizasyon ön plandadır ve bu hazırlık 15 – 20 dakika sürer. Hasta hazırlığı tamamlandıktan sonra uygulanacak implantın sayısı ve bölgeye göre, süre farklılık göstermektedir ancak tek implant yerleştirmek bazen 3 – 5 dakika kadar kısa sürebilmektedir. Elbette her operasyon bu kadar kısa süreli değildir ancak işlem esnasında hasta kesinlikle bir ağrı hissetmemektedir. İşlem sonrasında hasta operasyonun boyutuna göre değişkenlik gösteren sürelerde gözlem altında tutulduktan sonra aynı gün içerisinde evine dönmektedir.

 

İşlem sonrasında hastalar nelerle karşılaşıyor?

İmplant yerleştirme işlemi diş çekiminden daha zor bir uygulama değildir. Burada önem kazanan nokta uygulayıcı ve uygulamadan önce yapılan planlamadır. Yapan hekimin tecrübesi ile doğru orantılı olarak hasta minimum ağrı ve şişlik yaşamaktadır. Çok büyük bir oranda hasta ağrıdan şikayet etmemektedir ancak özellikle çoklu implant uygulamaları ve ileri cerrahi gerektiren vakalarda hasta birkaç gün şişlik yaşayabilmektedir. Ağrı kesinlikle dayanılamayacak düzeyde değildir ve ağrı kesicilerle kontrol altına alınmaktadır. İleri kemik cerrahisi hastaların % 15 – 20’sinde gerekmektedir, bunun dışındaki vakalarda hasta bir sonraki gün işine devam edebilmektedir. Dikiş kullanıldıysa hasta hekimini bir hafta sonra dikişlerin alınması için ziyaret eder ve 10 dakikalık bir ziyaretten sonra implantların kaynaşması için gereken 2 – 6 aylık süreci bekler.  Hastanın ağız yapısına göre bu süre içerisinde gerek duyulursa geçici protezler hazırlanır ve hasta kaynaşma sürecini geçici dişlerle geçirir.

 

Herkese implant uygulanabilir mi ?

Önceki yıllarda implant uygulaması oldukça sınırlı bir uygulama alanına sahipti. Bugün kısaca şunu söyleyebilirim; İmplant diş çektirebilen herkese uygulanabilir. Elbette bir takım hastalıklar; lösemi, ileri derecede osteoporoz, kontrolsüz diyabet, baş boyun bölgesinden radyoterapi almış hastalar gibi hastalıklara sahip kişilerde başarı oranı düşmektedir. Burada sorulması gereken soru yapılacak uygulamanın hastaya nasıl bir konfor vereceğidir.  Hasta konfor beklerken sıkıntı ile karşılaşırsa, implant uygulaması amacına ulaşmamış demektir. Bu sebeple hastanın işlemden önce çok detaylı bir şekilde bilgilendirilmesi gerekir. Uygulamanın beklentilerini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği analiz edilmelidir.

 

Her diş hekimi implant uygulayabilir mi ?

 İmplant uygulaması belli bir cerrahi nosyon gerektirmektedir. Zorluk derecesi yüksek olmayan vakalarda cerrahi nosyonu olan her hekim bu uygulamaları gerçekleştirebilir. İmplant uygulamaları, tecrübe ile doğru orantılı olarak başarısı yükselen işlemlerdir. Uygulama öncesi planlama ve cerrahi tecrübe en önemli kriterlerdir.

 

Lazerle implant yerleştiriliyor mu ?

Lazer uygulaması tıbbın her alanda olduğu gibi implantasyon uygulamasında da kullanılmaktadır. Lazer sayesinde yumuşak ve kemik dokusu ideal bir iyileşme sağlamaktadır. Bu şekilde hastanın konforu artmaktadır. Özellikle bilgisayarlı tomografi ile planlanan hastalar lazerle kombine şekilde ele alınınca dikişsiz ve ağrısız uygulamalar gerçekleştirilebilmektedir.

Bilgisayarlı Tomografi hangi aşamada kullanılmaktadır ?

Bilgisayarlı tomografi, işlem öncesi planlama alanında büyük bir avantaj sağlamaktadır. Hastanın implant uygulaması öncesinde çenelerinin tomografisi alınır ve implantların yerleştirileceği bölgeler 3 boyutlu olarak tespit edilir. Bilgisayar programı yardımıyla kullanılacak implantlar belirlenir ve olması gereken açılar ve konumlar kesin olarak tespit edilir.  Bu işlemden sonra Rehber(Stent) diye tabir edilen ve hastaya birebir adapte edilen yapılar hazırlanır. Bu sayede uygulayıcıya çok az hata payı bırakan bir durum ortaya çıkmaktadır. Bir anlamda bilgisayar ameliyatı yapmaktadır. Uygulayıcı hekim sadece kontrol mekanizmasıdır ve lazer uygulamasını gerçekleştirir.  Uygulama oldukça basittir ve hastaya çoğu zaman dikiş bile atılmamaktadır. Şu anda dünyada en ileri uygulama bu şekildedir. Türkiye’de ne yazık ki çok az klinik tarafından uygulanan bu prosedür, oldukça maliyetli olmasından dolayı tercih edilememektedir. Hastanın maksimum konforu ve yapılan işten maksimum verim Bilgisayarlı Tomografi sayesinde alınabilmektedir.

 

Yapılan implantların ömrü nedir ?

Her implantın ömrü şudur dersem çok yanıltıcı bir bilgi olur. İmplantın ömründe etkili olan faktörler uygulayıcının tecrübesine, implantın kalitesine, uygulama prosedürüne ve implantın boyutlarına göre değişkenlik göstermektedir. Temel felsefe olarak; ‘’ implant bir kere uygulanır ve ömürlük olmalıdır’’ bir ilkemiz var. Bu sebeple Çene Cerrahisi Uzmanı olarak hastalarımıza en verimli olabilecek şekilde yaklaşmaya çalışıyorum. İmplantın ömrünün uzun olabilmesi bazen ileri cerrahi teknikleri kullanmamız gerekiyor. Bu uygulamalardan sonra implantın ömrü kayda değer bir şekilde uzayabilmektedir.

 

İmplantlar arasında ne gibi farklılıklar var ?

Aslında temel olarak yapıldıkları materyal benzerlik göstermektedir. Burada üreticilerin ve Türkiye distribütörlerinin ne kadar kaliteli olduğunu incelemek gerekir. Her alanda olduğu gibi çeşitli ülkelerde ve çeşitli kalitelerde implantlar üretilmektedir.

Özellikle Amerika ve İsviçre ürünleri kalite anlamında diğerlerinden biraz daha farklılık göstermektedir. Diğer ülke üretimlerinin kalitesiz olduğu anlamına gelmiyor bu söylediklerim ancak fiyatlandırma konusunda bu iki ülkenin ürünleri biraz daha yüksek standartta sayılabilir. Bana göre bir kere yapılan bir uygulamada en kalitelisini yaptırmak çok lüks sayılmayacaktır. İmplantlar arasındaki farklılıklar ömürlerine de direkt etki edebilmektedir. İşin açıkçası hekim olarak da hastayı bir kez ameliyat etmek istiyorum. Bu sebeple sorunsuz implantların kullanılması benim için de büyük avantaj.

İmplantta fiyatlandırma neye göre belirleniyor ?

Yurtdışında kullanılan implantların aynıları kullanılmasına rağmen Türkiye’de fiyatlandırma oldukça farklılık göstermektedir. Burada etkili olan faktörler altyapı ve uygulayıcı kişidir. Büyük şehirlerde standartlar biraz daha yüksek olmakta, yapmış olduğunuz yatırım paralelinde fiyatlandırma belirlenmektedir. Sadece iki boyutlu bir inceleme ile iyi bir uygulayıcı iyi sonuçlar elde edebilirken 3 boyutlu inceleme ve lazer desteği ile mükemmel sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla fiyatlandırma konusunda farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. Çene cerrahisi uzmanı yada diş etleri uzmanlarının uygulamaları, diş hekimlerine nazaran biraz daha yüksek kalabilmektedir ancak kendini yetiştirmiş hekimlerimiz oldukça başarılı uygulamalara imza atabilmektedir. Bu hekimlerimizin fiyatları da ortalamanın biraz üzerindedir. Burada en önemli konu bence hastanın kendini güvende hissedebilmesidir. Hayatında bir kere yapılacak bir uygulamayı araştırıp en güvende hissedebileceği ortamda yapılması hastanın konforunu maksimumda tutacaktır.

Daha fazla bilgi almak ister misiniz?